Valdštejnské slavnosti Frýdlant

Datum konání: 15.5.2009 - 17.5.2009

Valdštejnské slavnosti ve Frýdlantě, které se konají třetí víkend v květnu 15.-17. května 2009, přinášejí spoustu radosti, ale pořadatelům i spoustu starostí. Velkou výhodou je, že tradiční slavnosti byly velmi dobře nastaveny skupinou nadšenců a především hlavním organizátorem Josefem Dřevínkem, který však bohužel před třemi lety zemřel. Noví organizátoři se snaží zachovat rámec slavností i jejich ráz. Vše má být dobové, co nejvíce nakloněné době Albrechta z Valdštejna.

Program Valdštejnských slavností 2009 se skládá ze tří víceméně samostatných částí: kulturního programu, mezinárodní historické bitvy a programu pro děti.

Kulturní program proběhne většinou na náměstí T. G. Masaryka nebo chcete-li přímo před městskou radnicí. V letošním roce by mělo dojít k rozšíření míst konání kulturního programu Valdštejnských slavností o prostory, které poskytne frýdlantský zámek. Na jeho nádvoří budete moci shlédnout, jako už tradičně, sobotní večerní představení. V sobotu dopoledne, stejně jako v minulém ročníku, dříve než se odebere směrem k frýdlantské radnici, posnídá vévoda na nádvoří a přijme zástupce poddaných.

Hlavní část celého programu Valdštejnských slavností se však bude odehrávat (v sobotu i v neděli od 9 hodin) na podiu umístěném u radnice na náměstí T. G. Masaryka. Náměstí bude opět skutečným centrem všeho konání: přímo na něm a v přilehlých uličkách budou trhovci se svými stánky, na toto náměstí přijede Valdštejn se svou družinou a slavnosti tím zahájí, v sobotu večer zde slavnosti vyvrcholí příchodem pochodňového průvodu a ohňostrojem. V neděli v odpoledních hodinách z tohoto náměstí Valdštejn se svými nejvěrnějšími opustí město. Tím však ještě Valdštejnské slavnosti 2009 neskončí! Na podiu vystoupí k Valdštejnově poctě hudební skupiny.

Mezinárodní historická bitva bude opět na louce za motelem Daniela nedaleko silnice, která směřuje z Frýdlantu na hraniční přechod do Polské republiky v Habarticích. V sobotu začne v 15 hodin a dekorování jednotek uvidíte v místě bitvy. V neděli však bitva začne o hodinu dříve, ale přehlídka jednotek pak bude součástí zakončení Valdštejnských slavností na náměstí.

Program pro děti bude připraven od sobotního a nedělního rána na dvou místech: na nádvoří frýdlantské radnice, v sobotu pak ve stejném čase začne rukodělný program v Domě dětí a mládeže. Na nádvoří budou děti, kromě výroby drobných předmětů s Valdštejnskou tématikou, moci sledovat jenom pro ně určený program. Nejlepší ruční práce vytvořené dětmi odmění na hlavním podiu sám vévoda hodnotnými cenami.

Doprovodné programy se spustí již začátkem května, kdy by se měly na frýdlantském zámku uskutečnit dvě historické přednášky (disputace) o Valdštejnské době, tentokrát budou věnovány vojenství. Už v rámci Valdštejnských slavností v pátek 15. května navštíví vévoda se svoji suitou frýdlantské školy. V sobotu můžete prožít na frýdlantské radnici Muzejní noc, vstupné do muzea (stejně jako po celou dobu slavností) se vybírat nebude. Na nádvoří radnice dojde v sobotních dopoledních hodinách k pokřtění knihy „Průvodce Frýdlantskem“. V neděli se můžete od 10 hodin za účasti vévody zúčastnit slavnostní mše v kostele Nalezení sv. Kříže. Ve stejnou hodinu začne v prostorách ZŠ Purkyňova druhý ročník šachového turnaje „Memoriál Josefa Dřevínka“, který si také vévoda nenechá ujít.

www.valdstejnske-slavnosti.cz/

Vložte komentář

Spolupracujeme:

webové stránky, Víkendové pobyty pro dva, Elektroworld, Thajsko cestování, Levné ubytování, Dovolená v Bulharsku, Dovolená v Itáli, Přehled ubytování v Chorvatsku, Egypt dovolená, Info o dovolené v Řecku, pronajmi si Chatu Martin, Dubai last minute, Kuba last minute, Thajsko last minute, Paintball a rafting, Warez Forum, Garida - cestovatelský magazín , Ubytovanie na Slovensku, Chorvatsko ubytování apartmány, Dovolená