Brněnská muzejní noc

Datum konání: 16.5.2009

Letos nás čeká už pátá společná Brněnská muzejní noc. Dovolím si tedy u příležitosti jejího malého výročí trochu rekapitulovat.

Nápad otevřít muzea a galerie po setmění se poprvé v České republice objevil v roce 2004. Tenkrát se rozhodlo otevřít své expozice v nevšedním čase několik pražských institucí. V Brně se k nim ten samý den připojila pouze Moravská galerie v Brně. Propagace byla minimální, omezený byl i doprovodný program. O to více nás překvapilo téměř 2000 návštěvníků, kteří během večera překročili práh tří budov galerie v centru Brna. Na další a první společné Brněnské muzejní noci se organizačně podílelo osm muzeí a galerií a nikoho ani ve snu nenapadlo, že v roce 2009 stoupne počet pořádajících institucí na dvojnásobek.

Rok od roku tak roste nejen počet míst, které můžete zdarma navštívit, ale i množství doprovodných akcí a samozřejmě i účastníků naší muzejní noci. Každoroční lámání rekordů v návštěvnosti nás sice těší, nicméně nejvíc ze všeho oceňujeme celkovou atmosféru, všudypřítomnou radost a určitý pocit pospolitosti. Takové emoce často zažíváme už během příprav, ať jsou sebenáročnější. Možnost uvědomit si každý rok znovu, jak velký efekt přináší schopnost představitelů všech důležitých brněnských výstavních institucí dohodnout se, naslouchat si a spolupracovat, určitě motivuje nejen nás. Fakt, že jsme mezi sebe přizvali i další zařízení – knihovny, hvězdárnu i kostel, povzbudil jiné k vlastním, na muzejní noci nezávislým aktivitám.

Skutečnost, že jsme společně dali vzniknout nebývalému kulturnímu a společenskému fenoménu, neušla ani našim zřizovatelům. Už v loňském roce se naši muzejní noc rozhodlo významně finančně podpořit kromě Statutárního města Brna a Jihomoravského kraje i Ministerstvo kultury ČR. Učinilo tak i letos prostřednictvím grantu poskytnutému Moravské galerii v Brně. Díky zmíněnému příspěvku bylo možné například vydat programovou brožuru ve vyšší kvalitě. Navíc vydáváme dvojjazyčnou publikaci s informací o základní nabídce brněnských muzeí a galerií nejen pro obyvatele města a regionu, ale i pro zahraniční turisty. Vlastně je neuvěřitelné, že taková tiskovina již dávno neexistuje a že se podnětem pro její vydání stala až Brněnská muzejní noc.

A čím si vysvětluji obrovský úspěch Brněnské muzejní noci? Asi největším problémem moderního města je rozdrobení jeho funkcí. Lidé v něm pracují, chodí po úřadech, nakupují či hledají zábavu. Muzejní noc dokáže vytvořit z města živý organismus a zároveň nenásilnou formou poskytuje občanům návod, jak se co nejjednodušším způsobem pohybovat a orientovat v široké nabídce možností. A tak je začne zajímat i to, na co obvykle nepomyslí. Našim přáním pak zůstává, aby si lidé tento návod skutečně osvojili a nezapomněli ho používat i během roku.

www.brnenskamuzejninoc.cz

Vložte komentář

Spolupracujeme:

webové stránky, Víkendové pobyty pro dva, Elektroworld, Thajsko cestování, Levné ubytování, Dovolená v Bulharsku, Dovolená v Itáli, Přehled ubytování v Chorvatsku, Egypt dovolená, Info o dovolené v Řecku, pronajmi si Chatu Martin, Dubai last minute, Kuba last minute, Thajsko last minute, Paintball a rafting, Warez Forum, Garida - cestovatelský magazín , Ubytovanie na Slovensku, Chorvatsko ubytování apartmány, Dovolená