Loučeňský zámek se ve středu vrátí do prvních dnů Československa

Návštěvníci zámeckého areálu Loučeň, budou mít ve středu během státního svátku možnost vidět, jak to v tamním zámku vypadalo v prvních dnech československého státu. Ožije dokonce i Alice Masaryková, dcera prvního československého prezidenta. Zámek zůstane netradičně otevřen i ve čtvrtek a pátek, program v tyto dny bude určen především dětem, řekl ČTK manažer zámku Jiří Senohrábek.

Lidé budou ve středu na zámku svědky návštěvy dcery prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka u knížete Thurn-Taxise. "Chceme ukázat, že republika sice poněkud nabourala letité výsostné postavení šlechty z časů monarchie, ale často je toto naše vnímání pouze povrchní. Mnozí šlechtici, a mezi ně patřil i loučeňský kníže Alexander Thurn-Taxis, s nově založenou republikou příkladně spolupracovali. Alice Masaryková neodjela ze zámku s prázdnou, ale s významným darem věnovaným knížetem na dobročinné účely," řekl Senohrábek.

Zatímco středeční program bude zajímavý spíše pro dospělé, následující čtyři dny budou věnovány dětem. Od čtvrtka do neděle pro ně bude připravena podzimní stezka parkem po stopách princezny Almérie. "Princezna si pro děti připravila spoustu úkolů - jejich zadání budou muset děti nalézt v rozlehlém zámeckém parku. Po splnění všech úloh obdrží pasovací listinu jako vzpomínku," dodal Senohrábek.

Na zámku už nyní chystají na 14. listopadu také Svatomartinské posvícení, kdy přijede rytíř Martin na bílém koni a uskuteční se husí hody nebo putování setmělým zámeckým parkem za svatomartinskými světýlky.

zdroj: ČTK

Vložte komentář

Spolupracujeme:

webové stránky, Víkendové pobyty pro dva, Elektroworld, Thajsko cestování, Levné ubytování, Dovolená v Bulharsku, Dovolená v Itáli, Přehled ubytování v Chorvatsku, Egypt dovolená, Info o dovolené v Řecku, pronajmi si Chatu Martin, Dubai last minute, Kuba last minute, Thajsko last minute, Paintball a rafting, Warez Forum, Garida - cestovatelský magazín , Ubytovanie na Slovensku, Chorvatsko ubytování apartmány, Dovolená