Ještěd bude v pátek uzavřen

Anténu na vysílači Ještěd vymění vrtulník, celá operace si vyžádá uzavření nejen přístupových cest

V souvislosti s digitalizací pozemního televizního vysílání dojde v pátek 12. června k výměně antény na vysílači Ještěd. Výměnu antény na Ještědu realizují České Radiokomunikace. Během výměny hlavní vysílací antény bude z bezpečnostních důvodů uzavřena lanová dráha na vrchol Ještědu, hotel s restaurací, vyhlídka i přístupové turistické cesty.

K výměně antény, kdy bude nejdříve sejmuta stará anténa a poté nainstalována nová, dojde za pomoci těžkotonážního vrtulníku Kamov Ka-32 se švýcarskou posádkou. Práce započnou kolem 8 hodiny ráno a pokud to dovolí počasí, měly by skončit do 19 hodin. Z Ještědky vzlétne vrtulník celkem osmkrát, a to čtyřikrát při sejmutí staré antény a čtyřikrát při instalaci nové. Antény jsou rozloženy na čtyři díly a každý z nich váží 1 až 1,5 tuny. "V případě silného větru nebo špatné viditelnosti by pak práce pokračovaly v sobotu, případně v neděli," uvedl Petr Erben, který je autorem bezpečnostního plánu celé operace.

Jak zdůraznili pracovníci Českých Radiokomunikací, Ještěd je na výměnu antény připraven a analogové vysílání bylo převedeno do provizorní antény již 28. května 2009 a zpět do hlavní vysílací antény se vrátí po jejím otestování, což bude pravděpodobně ve druhé polovině července letošního roku.

Nová dvacet metrů dlouhá anténa bude od konce července 2009 vysílat analogový signál a digitální programy České televize. V srpnu 2010 se k nim přidají i programy komerčních televizí v multiplexu 2. Souběh obou vysílání skončí v listopadu 2011, kdy bude analogové vysílání vypnuto nadobro. Od 1. srpna 2009 vysílač Ještěd ukončí analogové vysílání ČT2 a na uvolněném kanálu se spustí digitální vysílání čtyř programů České televize. Blížící se vypnutí analogového signálu ČT2 z Ještědu je již nyní na obrazovkách znázorněno čtyřmi čtverečky umístěnými v pravém dolním roku obrazovky.

Zdroj: www.liberec.cz

Vložte komentář

Spolupracujeme:

webové stránky, Víkendové pobyty pro dva, Elektroworld, Thajsko cestování, Levné ubytování, Dovolená v Bulharsku, Dovolená v Itáli, Přehled ubytování v Chorvatsku, Egypt dovolená, Info o dovolené v Řecku, pronajmi si Chatu Martin, Dubai last minute, Kuba last minute, Thajsko last minute, Paintball a rafting, Warez Forum, Garida - cestovatelský magazín , Ubytovanie na Slovensku, Chorvatsko ubytování apartmány, Dovolená