Dotkni se písku

Datum konání: 12.6.2009 - 13.6.2009

Originální bavič a zpěvák Daniel Nekonečný se prošel ulicemi jihočeského Písku, kam přinesl sluneční svit. Už 13. června vystoupí s kapelou Šum svistu při multižánrovém festivalu Dotkni se Písku, který se tu odehraje. Nekonečný prošel celé historické centrum, kde za dva týdny vyrostou dvě veliká pódia a několik menších uměleckých scén. Přitom se pozdravil s kolemjdoucími a ochotně rozdával autogramy.

Zpěvák si krátce pohovořil i s píseckým starostou Miroslavem Sládkem, který připomněl, že festival je součástí městské slavnosti s mnohaletou tradicí. „Uvažovali jsme i o tom, že bychom slavnosti pořádali v jiném než ročním intervalu, ale každý rok je to rozhodně lepší.“ Řekl pan starosta Sládek. Také historické reálie hovoří pro to, že by se městská slavnost měla konat každý rok. Na konci francouzské okupace Písku v roce 1742 totiž zaslíbil tehdejší starosta druhou červnovou neděli oslavě Panny Marie. Právě z těchto událostí vychází dnešní podoba Dotkni se Písku.

Nekonečný také hovořil o svém pozitivním vztahu k jižním Čechám a k Písku vůbec. On sám miluje cestování v exotických zemích, ale i v Písku si svoji exotiku dokáže najít. „Miluji písek a moře a to vše zde nacházím. Město Písek a moře rozkoše všude kolem…“ Hlásal vesele známý zpěvák. Při chystaném vystoupení kapely Šum svistu se mohou diváci těšit na nekončící karneval s mnoha světelnými, ohnivými a hudebními efekty. Po ohňostroji rozkoší Daniela Nekonečného proběhne ještě lampiónový průvod městem pro děti. Vrcholem večera bude obrovský ohňostroj nad řekou.

Minulý rok získali slavnosti Dotkni se Písku nový rozměr v podobě velkého hudebního festivalu, který se odehrává přímo v centru města. Do pozdních nočních hodin budou v pátek 12. a v sobotu 13. června hrát populární kapely, přesto pořadatel Robin Mikušiak nemá strach z negativních ohlasů místních obyvatel. „Jde o dva večery v roce. Doufáme, že to obyvatelé přilehlých domů pochopí a budou tolerovat. Navíc slavnost udělá opět obrovskou reklamu celému městu Písek.“

A kdo při Dotkni se Písku vystoupí? „Nechci nikoho nazývat headlinerem. Myslím, že si v programu každý najde své oblíbené umělce,“ říká Mikušiak a upozorňuje pak na nejznámější kapely, které v Písku vystoupí. K hlavním hvězdám bude patřit bezesporu Mig 21, který vystoupí už v pátek 12. června večer. Koncert v Písku bude pro kapelu zatím jediným letním vystoupením na jihu Čech. K Migu 21 se v pátek připojí jedna z nejznámějších ska kapel Tleskač, elektroničtí Skyline a na závěr noci vystoupí čistě metaloví Krucipüsk se svým démonickým frontmanem Tomášem Hájíčkem. Vrcholem sobotního programu bude bezesporu energií a euforií nabité vystoupení Šum svistu. Už dopoledne proběhne koncert Jiřího Schmitzera a později například i smičcového tria String Ladies, které jsou srovnávány se světově proslulou houslistkou Vanessou Mae. Na hiphopové scéně své umění předvede projekt Orikoule složený ze dvou pražských raperů, zahrají Ektor a Enemy a do nočních hodin budou hiphopové publikum bavit Pio Squad.

Kromě koncertů kapel bude centrum města mnohem více patřit umělcům a jejich pracem. Odehraje se mnoho divadelních, filmových a tanečních vystoupení. Na jednom z náměstí vyroste obrovský kulový stan, takzvaný okodóm, ve kterém své hudební a video umění předvedou DJ´s a VJ´s a přitom zájemce naučí něco ze svých řemesel. Celými slavnostmi se bude opět prolínat historie, tentokrát z 18. století. V sobotu dokonce proběhne přímo pod hlavním pódiem velká bitva o Písek. Na vážnější strunu zahraje fotograf Jan Šibík, jehož fotky z válečných konfliktů se budou promítat na speciálním plátnu v ulici mezi Velkým náměstím a historickým kamenným mostem.

Jeden z nejlevnějších festivalů létá stojí v předprodeji v informačním centru v Písku jen 50 Kč a na místě je možné vstupenky pořídit za 80 Kč. Navíc prvních 10 000 lidí dostane ke vstupence i pamětní minci, která je každý rok s jiným motivem a stala se již ceněným sběratelským artiklem. Jaký bude letos Dotkni se Písku se dozvíme už 12. a 13. června. Kompletní program a více informací najdete na www.dotknisepisku.cz

Vložte komentář

Spolupracujeme:

webové stránky, Víkendové pobyty pro dva, Elektroworld, Thajsko cestování, Levné ubytování, Dovolená v Bulharsku, Dovolená v Itáli, Přehled ubytování v Chorvatsku, Egypt dovolená, Info o dovolené v Řecku, pronajmi si Chatu Martin, Dubai last minute, Kuba last minute, Thajsko last minute, Paintball a rafting, Warez Forum, Garida - cestovatelský magazín , Ubytovanie na Slovensku, Chorvatsko ubytování apartmány, Dovolená