Sýry a víno tento týden v Prachaticích

Vinařsko-gastronomické přehlídky se v Prachaticích stávají opravdovou tradicí. Tento pátek a sobotu 5. – 6. června se uskuteční již šestý ročník Národní přehlídky sýry a víno. Návštěvníci budou moci ochutnat okolo stovky vzorků vín a sedmi desítek druhů sýrů.

Přehlídky Sýry a víno se každoročně účastní okolo třiceti vinařství z Moravy a z Čech a zhruba dvanáct mlékáren z celé České republiky. Své ovčí sýry letos představí také mlékárny ze Slovenska. Celkem bude prezentováno kolem stovky vzorků vín a sedmdesátky vzorků sýrů vynikající kvality z kravského, kozího i ovčího mléka.

„Hlavním smyslem našich přehlídek je podpora a propagace domácích sýrů a vín. Naším zájmem je ukázat veřejnosti, jak se pokrmy a vína mohou snoubit,“ říká ředitel přehlídky Michal Kočan. Z tohoto vyplývá i hlavní cíl přehlídky - výchova a osvěta v oblasti stravovací a vinařské kultury. Dalším  cílem tohoto projektu je přilákat širokou veřejnost turisty na tzv. „zážitkovou gastronomii“, neboli „zážitkovou gastronomickou turistiku“ z celé České republiky.

Celou akci bude moderovat a zároveň vařit své sýrové speciality Petr Stupka - Mistr kuchař a moderátor, známý z TV PRIMA. V arkádách renesanční radnice bude mít k dispozici jako každoročně kuchařské studio, kde bude předvádět své "kuchařské čarování". Novinkou letošní přehlídky bude soutěž O nejlepší sýr přehlídky, kterou navrhl Ing. Miloš Kvasnička, majitel Mlékárny Polná. Kromě této soutěže je pro návštěvníky připravena soutěž O nejlepší víno přehlídky. Hodnotiteli této soutěže se stanou všichni účastníci slavnostního zahájení.

„Těší nás, že se nám tento projekt daří úspěšně naplňovat a jsme rádi o to více, že se nám to daří právě v našem nevinařském kraji,“ pochvaluje si Michal Kočan. „Organizace každoročních přehlídek by ale nebyla tak úspěšná bez podpory samotných vinařů a mlékařů, spolupráce Města Prachatice, které je naším generálním partnerem, ministerstva zemědělství, Vinařského fondu a mnoha dalších,“ dodává.

www.syryrybyavino.cz

Vložte komentář

Spolupracujeme:

webové stránky, Víkendové pobyty pro dva, Elektroworld, Thajsko cestování, Levné ubytování, Dovolená v Bulharsku, Dovolená v Itáli, Přehled ubytování v Chorvatsku, Egypt dovolená, Info o dovolené v Řecku, pronajmi si Chatu Martin, Dubai last minute, Kuba last minute, Thajsko last minute, Paintball a rafting, Warez Forum, Garida - cestovatelský magazín , Ubytovanie na Slovensku, Chorvatsko ubytování apartmány, Dovolená