Hradní jarmark na hradě Svojanov

Datum konání: 1.5.2009 - 3.5.2009

Již druhý ročník hradního jarmarku se bude konat ve dnech 1. - 3. května na hradě Svojanov u Poličky. Na hrad se sjedou řemeslníci z celé republiky a budou představovat své výrobky i jejich zhotovení. Po všechny tři dny program oživí skupina historického šermu Páni z Cornštejna, která vystoupí jak na nádvoří, tak i během prohlídek.

V pátek 1. května v 15.00 hodin dojde k slavnostnímu otevření nového druhého prohlídkového okruhu. Nový okruh návštěvníkům představí doposud nepřístupné sklepení s výstavou, věnovanou pověstem a legendám hradu, hradní kuchyni, instalovanou do podoby z 2. poloviny 19. století, reinstalovanou expozici místní manufaktury na zpracování grafitu, mučírnu v další části sklepení a dům zbrojnošů s výstavou klasicistních dveří z Poličky. Dům zbrojnošů nebyl nikdy zpřístupněn pro veřejnost, jedná se o unikátní stavbu, která se dodnes dochovala ve zcela autentickém stavu z 15. - 17. století.

Souběžně s otevřením nového prohlídkového okruhu proběhne i vernisáž výstavy obrazů holandského malíře českého původu Paul van den Berga - Horáka "Romantické hrady, zámky a všelijaké jiné pěknůstky" v galerii hradu Svojanov.

V sobotu a v neděli proběhne program na nádvoří hradu, kde se budou střídat představení skupiny historického šermu Balestra (vystoupení "Zloduch", právo útrpné, ukázky zbraní a soutěže pro děti) a hudební vystoupení středověké a renesanční hudby skupiny Bakchus.

V sobotu ve 14.00 hodin zatančí na nádvoří hradu taneční soubor seniorů při Univerzitě třetího věku v Poličce národní lidový tanec "Česká beseda".

Vzhledem k očekávanému velkému zájmu doporučujeme návštěvníkům, aby svá auta odstavili na parkovacích plochách pod hradem nebo v městečku Svojanov a na hrad se vydali pěší procházkou. Příjemné jarní počasů k tomu přímo láká.

V měsící květnu je hrad Svojanov otevřen denně mimo pondělí včetně státních svátků od 9 do 17 hodin.

www.svojanov.cz

Vložte komentář

Spolupracujeme:

webové stránky, Víkendové pobyty pro dva, Elektroworld, Thajsko cestování, Levné ubytování, Dovolená v Bulharsku, Dovolená v Itáli, Přehled ubytování v Chorvatsku, Egypt dovolená, Info o dovolené v Řecku, pronajmi si Chatu Martin, Dubai last minute, Kuba last minute, Thajsko last minute, Paintball a rafting, Warez Forum, Garida - cestovatelský magazín , Ubytovanie na Slovensku, Chorvatsko ubytování apartmány, Dovolená