Masopust v Hornickém muzeu

Datum konání: 28.2.2009, Hornické muzeum Příbram

Masopustní období, přestože dnes již ztratilo vlivem křesťanství svůj původní význam, vyvolává dodnes hluboko v lidských genech zakořeněné stopy pohanských oslav konce zimy a příchodu jara, potřebu uvolnění před vážnou dobou v čase nouze, kdy loňské zásoby docházejí a do nové sklizně je ještě daleko. Staré mytologie byly založeny na střídání chaosu a řádu. Aby mohl nastat řád, stvoření nového času a života, musí mu předcházet chaos. A tím je vytvoření nepřehledné situace za pomoci masky, kdy se člověk stává něčím nebo někým jiným než ve skutečnosti. Také divoké tance a reje, hluk a alkohol přispívají ke krátkodobému narušení sociálního pořádku. Opětovný řád nastává v den jarní rovnodennosti, přelomovém dni, kdy chaos končí a začíná příprava na Velikonoce, velký půst, původně vyvolaný právě vyčerpáním potravinových zásob po zimním období.

Každoroční konání masopustu v Hornickém muzeu Příbram navazuje na dávné tradice. Ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů z Bohutína, který oslavy organizuje nepřetržitě již 80 let, muzeum připravilo letošní masopustní průvod s rejem masek, žertovnými scénkami a hudebním doprovodem na sobotu 28. února dopoledne v areálu Ševčinského dolu na Březových Horách a odpoledne ve Skanzenu Vysoký Chlumec, pobočce Hornického muzea Příbram.

Masopustní průvod, tvořený asi padesáti kostýmovanými postavami, vyjde ráno ze staré hornické obce Bohutín v čele s brdským duchem Fabiánem. Zhruba v 10 hodin dorazí za doprovodu kapely před nádvoří Ševčinského dolu v Příbrami na Březových Horách, kde jej uvítá ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl. Průvod požádá o možnost vstupu a provozování masopustních taškařic, které se pak plně rozbují na prostranství mezi šachetní budovou a strojovnou. Program tvoří žertovné scénky spjaté s regionem a tematikou hornictví. Průvodu a dalšímu dění obvykle přihlížejí stovky diváků, zájem bývá rok od roku větší.

Obdobný program se stejnými aktéry se pak přesune do Vysokého Chlumce u Sedlčan, kde začne v areálu skanzenu ve 14 hodin. Poté se průvod vydá do obce, kde bude zakončen bujarým veselím v prostorách starého Lobkowiczkého velkostatku. Zdejší masopust, připravovaný ve spolupráci s obcí Vysoký Chlumec, se bude konat již popáté. Scházejí se na něj nejenom místní, ale v hojném počtu se sjíždějí i návštěvníci z širokého okolí.

www.muzeum-pribram.cz/

Vložte komentář

Spolupracujeme:

webové stránky, Víkendové pobyty pro dva, Elektroworld, Thajsko cestování, Levné ubytování, Dovolená v Bulharsku, Dovolená v Itáli, Přehled ubytování v Chorvatsku, Egypt dovolená, Info o dovolené v Řecku, pronajmi si Chatu Martin, Dubai last minute, Kuba last minute, Thajsko last minute, Paintball a rafting, Warez Forum, Garida - cestovatelský magazín , Ubytovanie na Slovensku, Chorvatsko ubytování apartmány, Dovolená